Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Gergely Imre
Születési idő: 1868
Születési hely: Pest

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő. A Mintarajziskola után a bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult. Innen Münchenbe utazott, előbb Hollósynál képezte magát, majd egy év után a Képzőművészeti Akadémián Liezen-Mayer osztályán dolgozott. 1892-től kezdve gyakran szerepelt a Műcsarnok tárlatain. Bejárta a Földközi-tenger partvidékeit. Olaszországi tájrészleteket, szicíliai és budapesti látképeket, utcaképeket, virágcsendéleteket, tuniszi színes és hangulatos városképeket, életképeket festett (Vásári jelenet, Nagymama nevenapja, stb.). Számos magyar történelmi témájú vízfestményt is alkotott. 1911-ben "Vásár a Ferenc József rakparton" című festményével a Nemzeti Szalonban a Törley-díjat nyerte. Több alkotása (akvarellje) a Magyar Nemzeti Galériában található (Astrik a koronát adja át, Bethlen fogadja a külföldi követeket, Ottokár eleste, A tordai országgyűlés). (Éber, L-MMM, L-MKK, Új Idők Lexikona/1938)

Magyar festők és grafikusok adattára

A Mintarajziskola után Bécsben és Münchenben tanult s 1892-től kezdve sűrűn állította kki a Műcsarnokban olaszországi tájrészleteket, utcaképeket, virágok, tuniszi vásárok színes hangulatos képeit. 1911-ben "Vásár a Ferenc József rakparton" c. festményével a Nemzeti Szalonban a Törley-díjat nyerte. "Astrik a koronát adja át", "Bethlen fogadja a külföldi követeket", "Ottokár eleste" és a "Tordai országgyűlés" c. vízfestménye a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona. - MTA

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő. A Mintarajziskola után Bécsben és Münchenben tanult. 1892-től kezdve gyakran szerepelt a Műcsarnok tárlatain. Olaszországi tájrészleteket, utcaképeket, virágcsendéleteket, tuniszi színes, hangulatos városképeket festett. 1911-ben "Vásár a Ferenc József rakparton" című festményével a Nemzeti Szalonban a Törley-díjat nyerte. Több műve a MNG-ban található. (Éber)

Művészeti lexikon I-IV.

Festő. A Mintarajziskola után Bécsben, Firenzében és Münchenben tanult. 1891-től gyakran vett részt a Műcsarnok tárlatain olasz tájakat, utcarészleteket ábrázoló s tuniszi vásárokról festett képeivel. Vásár a Ferenc József rakparton c. képét a Nemzeti Szalonban állította ki (1911). A Nemz. Gal.-ban néhány történelmi tárgyú akvarellje van.

Művészeti lexikon I-II.

Festő. Budapesten, Bécsben és Münchenben tanult s 1892-től kezdve sűrűn állította ki a Műcsarnokban olaszországi tájképrészlete, virágok, utcaképek, tuniszi vásárok színes és hangulatos képeit.