Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Benczúr Ida, Dolányi
Születési idő: 1876
Születési hely: München
Halálozási idő: 1970
Halálozási hely: Budapest

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő. Benczúr Gyula leánya. A Müncheni Képzőművészeti Akadémián és atyja mellett tanult festeni. Amikor Benczúr Gyula 1883-ban a budapesti Mesteriskola vezetésére hazaköltözött, Ida követte édesapját, s itt folytatta tanulmányait, Révész Imre és Bosznay István irányításával. Tanulmányutat tett Német- és Olaszországban. Bár figurális megoldások is foglalkoztatták, mégis már nagyon korán határozott, s mindvégig kitartott a virágcsendélet festés mellett. Lazúrosan festett színpompás csendéleteivel 1912-től gyakran szerepelt a Kis Szalon tárlatain. Lakásbelsőket festett, készített bőrmunkákat és magyaros díszítésű dobozokat is. Kedvelték nemcsak itthon, de külföldön is örömet árasztó munkáit. Több műve a Magyar Nemzeti Galériában és a nyíregyházi múzeumban van. (ML, T.K.: Műv. 1970/5)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő. B. Gyula leánya. A müncheni Képzőművészeti Akadémián és atyja mellett tanult festeni. Amikor B. Gyula 1883-ban a bp.-i Mesteriskola vezetésére hazaköltözött, Ida követte édesapját, s itt folytatta tanulmányait, Révész Imre és Bosznay István irányításával. Tanulmányutat tett Német- és Olaszországban. Bár figurális megoldások is foglalkoztatták, mégis már nagyon korán határozott s mindvégig kitartott a virágcsendélet festés mellett. Lazúrosan festett színpompás csendéleteivel 1912-től gyakran szerepelt a Kis Szalon tárlatain. Kedvelték nemcsak itthon, de külföldön is örömetárasztó alkotásait. Több képe a MNG-ban van. (T.K.: Műv.-1970/5, ML)

Magyar festők és grafikusok adattára

Tanulmányait atyja, Benczúr Gyula mellett kezdte és a Mintarajziskolán Révész Imre és Bosznay István tanítványaként folytatta. Tanulmányutakat tett Olasz- és Németországban. Képviselve van több állami, fővárosi és a pécsi múzeumban. 1914 óta állított ki. Érzéki pompájú, valóságillatú, patetikus csöndéletei az apa és mester, Benczúr művészetéből sarjadtak ki. A Vajk megkeresztelése földrehullott rózsáit és az amorettek pompázó mályváit gyűjti csokorba színesen, buján. Dolányi Ida - így írja alá képeit - szerénységből, kegyeletből a Benczúr név iránt. 1916-ban "Rózsák" c. képét a király vette meg és a "Rózsák és Paeomák" c. festménye a főváros tulajdonába került. - Irod.: Pipics Zoltán: Száz magyar festő. Bp. 1943.

Művészeti lexikon I-IV.

Festő, Benczúr Gyula leánya. A bp.-i Képzőművészeti Főiskolán és atyjától tanult. Lazúrosan festett színpompás virágcsendéleteivel 1912-től sűrűn szerepelt a tárlatokon. Rózsák és Paeoniák c. festménye a Nemz. Gal.-ban van.