Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Arató János
Születési idő: 1919
Születési hely: Szentes
Halálozási idő: 1989
Halálozási hely: Szentendre
Alkotásainak száma: 1  db

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke volt. 1959 óta nyaranta a szentendrei művésztelepen dolgozott. A budapesti Műszaki Egyetem rajztanszékén dolgozott, mint tanár. 1952-ben, 1961-ben kollektív kiállítása volt a Fényes Adolf Teremben. Eleinte festészetét erősen kontúrozott tájképek, szobabelsők jellemezték. Később oldottabbá tette festményeit, a színek is derűsebbé váltak. Külföldre is eljutottak alkotásai. (ML, KF, Gyulai Gergely adatközlése nyomán)

Magyar festők és grafikusok adattára

A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi Istvánnál tanult. A Műszaki Egyetem rajztanszékének oktatója. 1959 óta Szentendrén dolgozik. 1952-ben és 1961-ben kollektív kiállítása volt a Fényes Adolf Teremben. Erősen szerkesztett tájképeket és szobabelsőket fest. - Irod.: Szij Rezső: Arató János. Alföld. 1967. 7. sz. ML.

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő. A bp.-i Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke volt. 1959 óta nyaranta a szentendrei művésztelepen dolgozott. A Műszaki Egyetem rajztanszékén működött, mint tanár. 1952-ben és 1961-ben kollektív kiállítása volt a bp.-i Fényes Adolf Teremben. Eleinte festészetét erősen kontúrozott tájképek, szobabelsők jellemezték. Később oldottabbá tette festményeit, a színek is derűsebbé váltak. Külföldre is eljutottak alkotásai. (ML)

Művészeti lexikon I-IV.

Festő, a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi Istvánnál tanult. A Műszaki Egyetem rajztanszékének oktatója. 1959 óta nyaranta Szentendrén dolgozik. 1952-ben és 1961-ben kollektív kiállítása volt a Fényes Adolf-termben. Erősen szerkesztett tájképeket és intérieuröket fest.

Művész életrajzok kortárs magyar képzőművészek

A Képzőművészeti Főiskolát 1939-1944 között végezte el, mint Szőnyi István tanítványa. 1946-1983-ig a Műszaki Egyetemen tanszékvezető a Rajzi és Formaismereti Tanszéken. Kezdetben több mint 10 éven át a Szentendrei Művésztelep tagjaként dolgozott, e korszakbeli festészetét erősen kontúrozott tájképek és szobabelsők jellemzik, a képépítést pedig hangsúlyozott szerkesztés. Budapesten 1952-ben, 1961-ben és 1976-ban a Fényes Adolf Teremben nyílt egyéni kiállítása, 1982-ben pedig Győrött. Az utóbbi években a Balaton mellett fest s ez oldottabbá tette festményeit, színei is derűsebbek lettek.